نایب رئیس انجمن علمی بذر ایران:
کشت دانه های روغنی برای دستیابی به خودکفایی ملی و کاهش ارزبری ضروری ست
به گزارش مستر کار، همدان عضو هیات مدیره و نایب رییس انجمن علمی بذر ایران اظهار داشت: گیاهان دانه روغنی می تواند در امتداد کاهش وابستگی بسیار موثر باشد.
دانیال کهریزی در گفتگو با خبرنگار ایسنا، در رابطه با اهمیت کاشت دانه های روغنی در داخل با عنایت به کمبود مواد اولیه روغن و بالابودن قیمت جهانی دانه و روغن خام، اظهار نمود: این مورد از چند جنبه اهمیت دارد؛ میانگین مصرف ما به صورت مفهوم داری بالاتر از میانگین جهانی است، سرانه ی مصرف در جهان ۱۲ کیلوگرم برای هر فرد است ولی در ایران بالاتر از ۲۰ کیلوگرم است.
وی ادامه داد: در کشور هر ساله بیشتر از ۱.۵ میلیون تُن روغن نیاز داریم هر ساله بیش چهار میلیارد دلار ارز از کشور بابت واردات دانه های روغنی خارج می شود و بیشتر از ۹۰ درصد واردات روغن داریم، از طرفی برای درصد کم تولید داخل هم مشکل واردات بذر داریم.
وی خاطرنشان کرد: ضمناً توجه داشته باشید که بیشتر از ۷۵ درصد اراضی کشاورزی ما دیم هستند، پس توجه به تولید دانه های روغنی در شرایط دیم کشور بسیار اهمیت دارد.
به کشت «کاملیا» در اراضی دیم توجه شود
رئیس پژوهشکده گیاهان دانه روغنی دانشگاه رازی در ارتباط با این که در چه زمین هایی و با چه مشخصاتی میتوان این دانه ها را کشت کرد، اضافه کرد: متاسفانه اغلب گیاهان دانه روغنی آبی هستند و باید در شرایط آبی کشت کرد که این اراضی کمتر از ۳۰ درصد اراضی را شامل شده و عمده آن به کشت غلات اختصاص داده می شود، مگر این که به گیاهان دانه روغنی مناسب شرایط دیم مانند کاملینا بیشتر توجه گردد.
کهریزی با اشاره به اینکه بهترین خاک ها برای کشت دانه های روغنی، خاک های لومی و لوم رسی هستند که دارای زهکشی خوب و مواد آلی بالا باشند، اضافه کرد: pH مناسب خاک باید بین ۵.۵ تا ۷.۵ باشد؛ خاک های بسیار اسیدی یا قلیایی می توانند مانع جذب مواد مغذی شوند.
عضو هیات مدیره و نایب رییس انجمن علمی بذر ایران ضمن اشاره به این که دمای ایده آل برای رشد گیاهان دانه روغنی معمولا بین ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد است، اظهارکرد: بعضی از گیاهان مانند کلزا به سرمای ملایم در مراحل رویشی خود مقاوم هستند، اما در مراحل جوانه زنی به یخبندان حساس اند.
وی تصریح کرد: بارندگی بین ۱۵ تا ۲۰ اینچ در طول فصل رشد برای گیاهان دانه روغنی کافی است، همینطور باید از غرقابی شدن زمین اجتناب شود.
عضو هیئت علمی و استاد تمام دانشگاه تربیت مدرس اضافه کرد: سویا، جزء دانه های پُرآب بری است که به شرایط مطلوب تری برای تولید نیاز دارد، این گیاه دانه روغنی سازگاری عمومی خاصی در شرایط دیم کشور از خود نشان داده است، گیاهی کم توقع است و میزان حداقلی به کود و سم نیاز دارد.
کهریزی در جواب سوال که از هر هکتار، چه میزان دانه روغنی برداشت می شود؟، اظهار داشت: این مقادیر بسته به شرایط اقلیمی، نوع خاک، مدیریت زراعی و استفاده از روشهای فنی کشاورزی متفاوت ماست؛ بنابراین، کشاورزان باید با عنایت به شرایط خاص منطقه خود، مبادرت به کشت و برداشت کنند تا بهترین عملکرد را داشته باشند.
پژوهشگر برتر کشور و استاد نمونه کشوری در حوزه کشاورزی اظهارکرد: میانگین برداشت کلزا در ایران حدود ۱.۸ تن در هکتار است، اما در شرایط ایده آل می تواند به ۲.۵ تن هم برسد، رکورد بالاترین برداشت کلزا در ایران به بیشتر از شش تُن در هکتار هم رسیده است، همینطور پیشبینی می شود که از هر هکتار گلرنگ حدود ۲۵۰۰ کیلوگرم دانه روغنی برداشت شود.
مدیران ارشد کشور، کمتر به واردت دانه های روغنی فکر کنند
رئیس پژوهشکده گیاهان دانه روغنی دانشگاه رازی در ارتباط با اهمیت خودکفایی در این حوزه و نقش تولید دانه های روغنی در کاهش ارزبری، توضیح داد: مسلما هرچه تولید داخل را افزایش دهیم، خروج ارز کمتر می شود، لازمه این رویداد، داشتن مدیرانی است که کمتر به واردت فکر کنند، متاسفانه مدیران ارشد کشور ما اولویت را بر واردات گذاشته اند و همین سبب صدمه به تولید داخل می شود.
کهریزی با اشاره به اینکه متاسفانه هر سال مقادیر هنگفتی ارز برای واردات دانه های روغنی و بذر گیاهان دانه روغنی از کشور خارج می شود، اضافه کرد: ضروری است دولت از تولید داخل حمایت کند نه واردات؛ گیاهی دانه روغنی مانند کاملینا می تواند در جهت کاهش وابستگی بسیار موثر باشد، اما متاسفانه تا سال های اخیر اصلا توجه نشده است، تأمین بذر این گیاه کاملا داخلی است و دولت می تواند با یارانه خرید بذر برای کشاورز، تولید این گیاه را حمایت کند.
عضو هیات علمی و استاد تمام دانشگاه تربیت مدرس در پاسخ به این سؤال که چه چیزی سبب شده است که به جای رشد در تولید و کاهش واردات، رواند افزایشی شود؟، اضافه کرد: متاسفانه هم میزان مصرف روغن جامعه ما بالا رفته است و هم تولید دانه های روغنی در اولویت اول نیستند.
وی تصریح کرد: میزان مصرف روغن در کشور پیش از انقلاب زیر ۱۰ کیلوگرم بوده اما امروزه بالای ۲۰ کیلوگرم شده است، از طرفی توجه بیشتر به غلات، مانع توسعه دانه های روغنی می شود، مثلاً اصرار بیش از اندازه برای خودکفایی در گندم، سبب شده سطح بیشتری از اراضی را به این گیاه اختصاص دهیم و طبیعتاً سهم کشت دانه های روغنی کمتر می شود.
از این مطلب مسترکار خوشتون اومد؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان مسترکار در مورد این مطلب
نظرتون درباره ی این مطلب مسترکار چیه؟
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵