مهر از همدان گزارش می دهد؛
انگور جهانی ملایر اسیر مشکلات است
به گزارش مستر کار، ملایر بعنوان چهارمین قطب تولیدکننده انگور کشور که عنوان شهر جهانی انگور را هم به نام خود کرده با مشکلات فراوانی درمسیر تولید این محصول زراعی مواجه می باشد.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها: شهرستان ملایر شهرستان ملایر دومین شهرستان بزرگ استان پس از همدان است که به خاطر ظرفیتهای بالای کشاورزی جایگاه ویژه ای را در استان دارد.
ملایر به عنوان یکی از قطب های اصلی تولید انگور از جایگاه منحصربه فردی در کشور برخوردارست. برای اینکه سالانه بیش از ۲۵۰ هزار تن انگور در ۱۱ هزار هکتار از باغات زیر کشت این محصول در این شهرستان برداشت می شود.
عمده ارقام انگور کشت شده در شهرستان ملایر رقم کشمش سفید و کشمش قرمز است و سایر ارقام همچون صاحبی، یاقوتی، فخری، عسگری، شاهانی، ریش بابا، منقا و انگور سیاه نیز در این شهرستان کشت می شود که برای مصارف تازه خوری و سایر فرآورده های دیگر استفاده می شود.
یکی از انواع مرغوب کشمش در ایران است که سالانه قسمتی از صادرات استان همدان را به خود اختصاص می ده و بیش از ۶۰ درصد از تولید این محصول را در استان همدان به خود اختصاص داده و کشمش ملایر یکی از محصولات مهم صادراتی استان همدان شمرده می شود.
جایگاه شاخص ملایر در تولید انگور و کشمش تا آنجاست که پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر به عنوان یکی از مراکز پژوهشی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بمنظور پاسخگویی به قسمتی از نیازهای پژوهشی کشور در عرصه علوم انگور و فرآورده های جانبی از سال ۱۳۹۱ شروع به کارکرده است.
با این خاصیت ها نظام تولید انگور در ملایر به عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان در سال ۱۳۹۷ به ثبت رسید و سبب شد شهرستان ملایر اخیراً عنوانی جهانی را به خود اختصاص دهد.
با وجود این دستاورد بزرگ هنوز مشکلات زیادی در عرصه باغات و کشاورزی ملایر وجود دارد که یکی از اشکالات سرما زدگی در باغات ملایر است.
شهرستان ملایر در رتبه چهارم تولید انگور در کشور قرار دارد
یوسف کاکاوند در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به این که شهرستان ملایر یکی از قطب های تولید انگور کشور است، اظهار داشت: شهرستان ملایر ۲۸ درصد باغات استان و بیش از ۲۳ هزار هکتار باغ دارد.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر اضافه کرد: از این مقدار ۱۲۷۳۸ هکتار را باغات انگور تشکیل می دهد و از نظر میزان تولید انگور رتبه ۴ و از نظر مساحت رتبه ۵ کشور را به خود مختص کرده است.
یوسف کاکاوند با اعلان اینکه بطور متوسط از هر هکتار باغات ملایر ۲۴ تن انگور برداشت می شود، اضافه کرد: متأسفانه امسال باتوجه به سرمازدگی بهاره این میزان به ۹ تن در هکتار کاهش پیدا کرده است.
وی بیان کرد: میزان تولید انگور در ملایر ۲۷۶ هزار تن در سال است که ۷۰ تا ۷۷ درصد آن یعنی حدود ۳۰ تا ۳۳ هزار تن به انواع کشمش تبدیل می شود.
کاکاوند اظهار داشت: هم اکنون ۵۵ کارخانه فرآوری و تصفیه کشمش در ملایر فعالیت می نمایند که بعد از بسته بندی کشمش به کشورهای روسیه، اوکراین، عراق، رومانی، هندوستان و پاکستان صادر می کنند.
ملایر قطب صادرات کشمش در کشور است
وی با اشاره به این که ملایر قطب صادرات کشمش است، بیان کرد: علاوه بر کشمش شهرستان، بیش از ۲۰ هزار تن انگور نیز از سایر استانها برای تصفیه، فرآوری و صادرات به ملایر وارد می شود.
کاکاوند به سرمازدگی فروردین و خردادماه اشاره نمود و اظهار داشت: حدود ۷۰ درصد باغات انگور ملایر گرفتار خسارت سرمازدگی شدند و نتیجه پیگیری هایی که در این جهت انجام شد، امهال تسهیلات کشاورزی و باغبانی و نیز اجرای ۵۰۰ هکتار طرح فراز و ۳۰۰ هکتار طرح آبیاری تلفیقی در باغات شهرستان بود که باتوجه به تامین اعتبار اجرائی می شود.
طرح فراز بهترین روش برای پیش گیری از سرمازدگی است
وی، طرح فراز را بهترین روش برای پیش گیری از سرمازدگی دانست و افزایش دوره و مدت زمان درآمدزایی، افزایش کیفیت محصول، افزایش متوسط تولید، کاهش میزان مصرف آب و کاهش میزان آفات و خسارت را از مزایایی اجرای طرح فراز برشمرد.
کاکاوند با اشاره به این که تا کنون در ۱۶۰ هکتار از باغات ملایر طرح فراز اجرا شده است، اظهار داشت: توانستیم تمام اعتبار استان در حوزه اجرای طرح فراز، حدود ۱ میلیارد و ۴۷۵ میلیون تومان که بصورت بلاعوض است را به ملایر اختصاص دهیم.
کاکاوند بیان کرد: در امتداد افزایش کمیت و کیفیت انگور، پالایشگاه انگور با ۸۴۰ میلیارد تومان اعتبار در هفته دولت در ملایر کلنگ زنی شد که از تولید آبغوره تا روغن هسته انگور در این کارخانه به انجام می رسد و می تواند در حوزه فرآوری محصول نقش مؤثری داشته باشد.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر در ادامه با اشاره به مرکز پرتودهی محصولات کشاورزی ملایر، اظهار داشت: این مرکز ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تأسیسات آن خریداری شده که بزودی نصب می شود و با راه اندازی آن، استانداردهای جهانی انگور بیشتر می شود.
کاکاوند در آخر با اشاره به تحویل سند ثبت جهانی انگور اظهار داشت: ملایر (جیاس)، اظهار داشت: باتوجه به اهمیت و ارزش این نشان، در جشنواره ای در مهرماه که به عنوان یکی از بزرگترین جشنواره های انگور خواهد بود از این سند رونمایی می شود.
منبع: mastercar.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب