خطر نابودی درخت زرشک بی دانه
به گزارش مستر کار، درخت زرشک بی دانه تنها گونه بومی است که در ایران و در استان خراسان جنوبی رویش دارد، ولی کشاورزان به علل اقتصادی و ناآگاهی از ارزش های آن، مبادرت به از ریشه کندن این درختان و جایگزین کردن درخت پسته می کنند و این در شرایطی است که اگر اطلاع رسانی در زمینه ارزش های این درخت صورت گیرد، می تواند در اقتصاد منطقه اثرگذار باشد، ضمن آن که ایران می تواند با این گنجینه طبیعی به پرچمدار صنعت بربرین در جهان تبدیل گردد.
به گزارش مستر کار به نقل از ایسنا، زرشک بی دانه از گونه های بومی ایران است که در مقابل گرما، سرما و خشکی و انواع آفات و بیماری ها مقاومت دارد و کمتر خشکی و سرما به این محصولات توانسته آسیب بزند. رویشگاه این نوع زرشک در استان خراسان جنوبی است.
همینطور درخت زرشک ایران، بعنوان یکی از باارزش ترین منابع گیاهی دنیا، حامل اکسیر طلایی طبیعت، یعنی بربرین است. بربرین ماده ای گیاهی با خواص درمانی است که در خیلی از کشورها بعنوان مکمل های درمانی برای مدیریت بیماری هایی چون دیابت، بیماری های قلبی، چاقی و حتی اختلالات عصبی مصرف می شود. با این وجود، در ایران هنوز آگاهی کافی نسبت به این ماده اعجاب انگیز وجود ندارد، به صورتی که در بررسی های انجام شده، تنها حدود سه نفر از هر صد ایرانی با بربرین آشنایی دارند.
مرتضی چابکی، مجری طرح استخراج بربرین و کارآفرین کشور در گفتگو با ایسنا، اظهار کرد: طبق تحقیقات علمی، بربرین تأثیرات مثبت و شگفت انگیزی بر روی سیستم های مختلف بیولوژیکی بدن دارد. این ترکیب، بعد از مصرف، به سرعت وارد جریان خون شده و به سلول ها تأثیر می گذارد.
وی ادامه داد: یکی از مهم ترین عملکردهای بربرین، فعال سازی آنزیمی به نام AMPK است که در تنظیم متابولیسم بدن و عملکرد سلول ها نقشی اساسی ایفا می کند. این آنزیم که به «کلید متابولیسم» مشهور است، در سلول های مغز، قلب، کلیه ها، کبد و ماهیچه ها حضور دارد و به تنظیم قند خون، کاهش التهاب و بهبود عملکرد قلب و عروق کمک می نماید.
چالش های ماندگاری درخت زرشک در گنجینه طبیعی
وی با تکیه بر این که درخت زرشک ایران که تنها در مناطق خاصی از کشور می روید، یکی از غنی ترین منابع بربرین در دنیا است، اظهار داشت: این درخت در مناطقی مانند خراسان جنوبی به وفور یافت می شود و درختان زرشک کهنسال ایران، از بهترین نمونه های این گیاه به شمار می روند.
چابکی تصریح کرد: بربرین استخراج شده از زرشک ایرانی نسبت به سایر منابع طبیعی مانند گلدن سیل، زردچوبه و حتی انگور هندی، خواص بیشتر و جذب بهتری در بدن دارد.
این محقق افزود: با این وجود، مشکلی جدی در کشاورزی ایران وجود دارد. در مناطق خراسان جنوبی، بخصوص در روستاهای زیرکوه قاین، کشاورزان به علت ناآگاهی از ارزش های درمانی درخت زرشک، درختان کهنسال را از ریشه درمی آورند و به جای آن پسته می کارند.
وی این تصمیم کشاورزان را به علت سود بالای کشت پسته نسبت به زرشک و دشواری های برداشت زرشک به علت وجود تیغ های تیز آن دانست و افزود: این امر باعث شد که از ریشه درآوردن درخت زرشک حالا به چالش جدی برای حفظ این درختان پرارزش تبدیل گردد.
چابکی خاطرنشان کرد: اما این وضعیت تنها به خاطر نبود آگاهی است و اگر کشاورزان از پتانسیل های عظیم بربرین آگاه شوند، نه تنها سلامت خود و جامعه شان را ارتقاء خواهند داد، بلکه ایران می تواند به یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان بربرین در جهان تبدیل گردد.
فرصت های اقتصادی برای ایران
وی تصریح کرد: در شرایط اقتصادی کنونی که ایران با چالش های مختلفی روبرو است، تولید و صادرات بربرین مایع می تواند یک فرصت اقتصادی طلایی باشد. ایران، بعنوان تنها تولیدکننده زرشک در جهان می تواند با بهره برداری از این ماده اعجاب انگیز و با کاهش هزینه های تولید به ریال و فروش به دلار و یورو، در سطح جهانی رهبری بازار بربرین را به دست گیرد.
به قول وی بربرین مایع حاصل از گیاه زرشک، محصولی است که می تواند نه تنها مشکلات بهداشتی کشور را بهبود بخشد، بلکه با تشکیل فرصت های شغلی و اقتصادی در مناطق تولیدکننده زرشک، به توسعه اقتصادی کشور هم کمک نماید. آگاهی رسانی در این حوزه می تواند علاوه بر تقویت صنعت کشاورزی، به ارتقای سلامت مردم و کاهش هزینه های درمانی کمک نماید. در آینده ای نزدیک، ایران می تواند با این گنجینه طبیعی، پرچم دار صنعت بربرین در جهان شود.
منبع: مستر كار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب