مسترکار - دنیای خودرو

توسعه خطوط کشتیرانی ایران به غرب و جنوب غرب آفریقا

توسعه خطوط کشتیرانی ایران به غرب و جنوب غرب آفریقا به گزارش مستر کار، سرپرست اداره کل آفریقای سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: بر مبنای مصوبه ستاد آفریقا به ریاست معاون اول رئیس جمهور، مقرر شده تا خطوط کشتیرانی بین ایران و مناطق غرب و جنوب آفریقا توسعه یابد.



به گزارش مستر کار به نقل از سازمان توسعه تجارت ایران، محمدرضا صفری اظهار نمود: حالا خطوط کشتیرانی بین ایران و شرق و شمال آفریقا برقرار است و کشتی های ایرانی به بنادر تانزانیا، کنیا و لیبی تردد دارند؛ این کشتی ها هر ماه یا هر دو ماه یک مرتبه بتناسب بارگیری کشتی و هماهنگی های لجستیکی به شمال و شرق آفریقا حرکت می کنند.
وی اضافه کرد: برای برقراری خطوط کشتیرانی بین ایران و غرب و جنوب آفریقا در ستاد آفریقا مقرر شد سازوکاری درنظر گرفته شود و نوسازی ناوگان کشتیرانی هم در دستور کار قرار گیرد.
سرپرست اداره کل آفریقای سازمان توسعه تجارت اظهار نمود: کشورهای آفریقایی در تجارت با ایران در سه دسته اولویت بندی شده اند؛ دراین میان کشورهایی که ایران در آنها سفارتخانه، مرکز تجاری و رایزن بازرگانی دارد در اولویت هستند که بر این اساس کشورهای کنیا، آفریقای جنوبی، الجزایر و نیجریه در اولویت تجارت با ایران قرار گرفته اند.
صفری تصریح کرد: تجارت ایران و آفریقا بیشتر در فضای تهاتر پیش می رود که البته تنها شامل مبادله کالا نمی شود و مکانیسم های پیچیده ارزی و بانکی را هم دربرمی گیرد.
وی خاطرنشان کرد: مواد معدنی، محصولات کشاورزی و سنگ های قیمتی مانند الماس و طلا، کالاهایی هستند که در واردات به ایران از آفریقا در اولویت قرار دارند و برای صادرات از ایران به آفریقا محصولات پتروشیمی، ادوات و ماشین آلات در اولویت هستند.
صفری اضافه کرد: البته آفریقایی ها در مورد ادوات و ماشین آلات بیشتر تمایل به سرمایه گذاری در تولید دارند تا واردات؛ و هم اکنون قیر و اوره بیشتر از هر کالای دیگری از ایران به آفریقا صادر می شود.
وی از برنامه ویژه ایران برای صادرات پتروشیمی به آفریقا در اجلاس ایران و آفریقا در سال ۱۴۰۴ اطلاع داد و افزود: همینطور یک برنامه جامع کشت فراسرزمینی در ایران در حوزه تجارت با آفریقا برقرار است و این برنامه به علت محدودیت های ارزی برای واردات نهاده به ایران اهمیت ویژه دارد.
صفری توضیح داد: ایران می تواند آفریقا را محل تأمین نهاده خود کند با این مدل که شرکتهای خصوصی ایرانی در این قاره کشت فراسرزمینی انجام دهند؛ برای تحقق این امر وزارت کشاورزی باید پای کار بیاید و مجوز واردات این اقلام را صادر و سهمیه واردات را تعیین کند.
این مقام مسئول بیان نمود: اگر تاجران ایرانی با استفاده از ارز خود و با استفاده مکانیسم تهاتر در آفریقا کشت فراسرزمینی انجام دهند و نهاده به ایران وارد کنند، در سال آینده تسهیلات ویژه ای دریافت خواهند کرد و برای تدوین سازوکار عملیاتی این مورد باید با وزارت کشاورزی به توافق برسیم.
سرپرست اداره کل آفریقای سازمان توسعه تجارت در رابطه با معدنکاری فراسرزمینی ایرانیان در آفریقا اظهار داشت: چالشی که در معدنکاری فراسرزمینی در آفریقا وجود دارد ترجیح ایران بر خرید محصول از آفریقاست نه سرمایه گذاری در معادن این قاره. ازاین رو اگر بتوانیم مبحث خروج ارز در جریان سرمایه گذاری در آفریقا را حل نماییم نه تنها مشکلی وجود ندارد بلکه آفریقا در معدنکاری فراسرزمینی در اولویت است.
صفری تصریح کرد: حتی اولویت های ایران در رابطه با استخراج مواد معدنی در آفریقا تعیین شده و از همین حالا می دانیم به چه شکل و بر کدام معادن می خواهیم کار نماییم ضمن آن که امکان انتقال فناوری و ماشین آلات ایرانی به آفریقا هم وجود دارد.


منبع:

1403/12/28
12:46:30
83
5.0 از 5
تگهای خبر: تردد , تور , تولید , سرمایه گذاری
از این مطلب مسترکار خوشتون اومد؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان مسترکار در مورد این مطلب
نظرتون درباره ی این مطلب مسترکار چیه؟
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

mastercar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر كار محفوظ است

مستر كار

فروش خودرو و اخبار خودرو

مسترکار، یه پلت فرم هوشمند برای عاشقان خودرو و ماشین بازا